Een reis naar de Filippijnen

In Nederland zijn de Filipijnen niet echt de bekendste vakantiebestemming. Toch weerhield mij dat niet om naar de Filipijnen te gaan. Ik boekte een reis voor een maand naar de Filipijnen met als eerste bestemming de hoofdstad Manilla.
Manilla was voor mij een erg vreemde stad, vooral door de grote verschillen tussen rijk en arm. Mijn hostel bevond zich in een wijk tussen grote shopping malls en hotels. In dezelfde wijk woonden mensen ook  letterlijk in kartonnen dozen en golfplaten huisjes op straat.  Naast de armoede op straat zie je dan ook heel tegenstrijdig juist van die ontzettend grote Amerikaanse auto´s een betaalde parkeergarage binnenrijden, waar de beveiliging met grote shotguns voor de deur staan.
In Manilla heb ik eigenlijk niet veel speciale dingen gedaan, wel heb ik een bezoekje aangedaan aan het Spaanse bouwwerk, Fort Santiago. Daarnaast heb ik ook een van de grote super shopping malls aangedaan, waar ik bij het binnengaan grondig werd gefouilleerd.

Rijstvelden Ifugao

Een van de bestemmingen die ik zeker wilde aandoen in de Filipijnen waren de rijstvelden van de Ifugao op het eiland Luzon. Deze rijstvelden worden gezien als een van de mooiste plekken van het land. De rijstvelden zijn al meer dan 2000 jaar oud en worden door de Filipino´s ook wel het achtste wereldwonder genoemd. De oorspronkelijke bewoners van de rijstvelden zijn de Ifugao, welke vroeger ook wel als koppensnellers bekend stonden. In een lokaal museum kun je je hierover informeren met indrukwekkend beeldmateriaal. De simpele maar toch ingenieuze manier die wordt gebruikt om de rijstvelden te irrigeren was voor mij erg indrukwekkend.  Toen ik een rondleiding door de rijstvelden kreeg, deden we ook een bezoekje aan bij een indrukwekkende waterval waar we ons ook nog even in het water hebben gewaagd. Helaas was het wat regenachtig die dag, wat ook het zicht over de rijstvelden wat beperkte. Maar toch hebben de rijstvelden een enorme indruk bij me achter gelaten. Er zijn ook enkele Ifugao die met de traditionele kledij in het dorp te zien zijn.

Calao Caves

Na Ifugao ben ik doorgereisd naar Tuguegarao in het noorden van Luzon, waar ik wilde gaan kijken naar een van de grootste vleermuiskolonies ter wereld. Vanuit Tuguegarao  nam ik een  motor taxi met zijspan, die soms tot wel 12 mensen meenemen naar de grotten van Calao. Een maal op deze locatie aangekomen ben ik meteen onder de indruk van de heldere kleur van het water van de rivier.  Door een locale gids wordt ik meegenomen op een bootje over de rivier om eerst naar de Callao cave te gaan. deze bestaat uit vijf immense kamers, die door de lichtinval en de begroeiing erg magisch overkwamen. Elke kamer neemt je een stuk dieper de berg in, en in de allerlaatste kamer treffen we een aantal beelden van Jezus en Maria aan. Deze grotten werden vroeger (en nu) als een soort van kerk gebruikt. Wat mij meer interesseerde was de grote vleermuizen kolonie die zich in een grot een stuk verderop de rivier bevond.
De lokale gids nam me mee naar een strandje een stuk verderop in de rivier, waar ik onder de indruk was van de ongereptheid van de natuur en de ontzettend mooie kleur van het water. Het leek erop alsof we onze klok erop konden afstemmen, en rond een uurtje of half 6 begon er ineens een vreemd zoemend geluid. Toen we boven ons keken was er zowaar een hele rivier van vleermuizen aan de hemel te zien. Onafgebroken bleven er maar vleermuizen uit de grot vliegen, die een zoemend geluid creëerden. Er blijken meer dan een miljoen vleermuizen in de grot te wonen, die allemaal tegelijkertijd op jacht gaan. Dit schouwspel duurde wel 10 a 15 minuten en was enorm indrukwekkend. Toen we later de boot weer instapten troffen we enkele dode vleermuizen aan in onze boot.

Palawan

Mijn volgende grote bestemming is Puerto Princesa op het eiland Palawan, waar ik met een vliegtuig vanaf Manilla naar toe vloog. In Puerto Princesa huurde ik een motor waarop ik in een paar dagen een groot deel van het eiland verkende. Ik ging onder andere naar een crocodile farm, waar de zeldzame filippine crocodile in grote getale voorkomt en daarnaast ook een enorm grote zoet/ zout water krokodil te zien is die wel langer dan 8 meter is. Ook deed ik een soort eilanden tripje, waar we eilanden zoals Snake Island aandeden en ook konden gaan snorkelen. Mijn gids nam stukken brood mee onder water, waardoor we binnen no time omringd waren door duizenden vissen in allerlei verschillende kleuren. Op het eiland Palawan bezocht ik later ook de ondergrondse rivier bij Sabang. Ook deze excursie was erg de moeite waard, ik zag wilde apen, leguanen, waterslangen, en ook de vele stalactieten en stalagmieten in allerlei verschillende vormen waren super. Waar ik nog het meest van genoot was de maaltijd en een lekker biertje na afloop op het strandje bij Sabang.
Na mijn bezoek aan het eiland Palawan nam ik weer een vlucht terug naar Manila om vanaf daar vervolgens terug te vliegen naar Nederland. De Filipijnen hebben een enorme indruk bij me achtergelaten en ik zal er ook zeker niet over twijfelen om ooit nog eens een reis die kant op te boeken.

Reisverslag door: Thomas