Reis naar Argentinië, Chili en Bolivia

November 2011 besloot ik om een aantal weken op reis te gaan in Zuid Amerika. Mijn reis begon in Buenos Aires in Argentinië van waar ik me verder zou begeven naar volgende bestemmingen. Ik had in mijn hoofd al een idee van enkele bestemmingen die ik graag zou willen aandoen zoals de watervallen van Iguazu, het nationaal park Tierra del Fuego in Patagonische, de prachtige meren rondom Bariloche, de wijngaarden van Mendoza, het gezellige centrum en de mooie omgeving van Salta etc. Argentinië is zo groot en divers dat je alle kanten op kunt en van te voren wist ik ook dat het me nooit zou gaan lukken om alle bestemmingen te bezoeken die ik zou willen bezoeken.

Buenos Aires

Aangekomen in Buenos Aires verbleef ik ruim een week bij een vriend van me (Michael) die zes maanden stage loopt in de wereldstad. Natuurlijk bezocht ik de bekende plekken zoals La Casa Rosada in het historische centrum van Buenos Aires, de begraafplaats Recoleta in de gelijknamige wijk, de wijk La Boca en de Tangowijk San Telmo. Vooral de begraafplaats waar ook de bekende Evita Perron begraven ligt en het voetbalstadion van de Boca Juniors vond ik erg indrukwekkend. Daarnaast werd ik goed geïntroduceerd in het nachtleven van Buenos Aires dat tot in de vroege uurtjes doorgaat. Daarnaast vond ik het heerlijk dat je voor weinig geld heerlijke steaks kunt eten in Buenos Aires met een goede fles Argentijnse wijn.

Iguazu

Vanaf Buenos Aires besloot ik door te reizen naar de Watervallen van Iguazu. Deze watervallen zijn echt enorm indrukwekkend, de watervallen zijn 2700 meter breed en liggen op de grens met Brazilië. Als je eenmaal bij de Garganta del Diablo (keel van de Duivel) aankomt wordt je overdonderd door de enorme hoeveelheid water die met groot kabaal naar beneden dondert. Niet alleen de watervallen zijn voor mij indrukwekkend, je loopt ook door een subtropisch regenwoud, waar een enorme diversiteit aan planten en dieren zijn. Zo zat het helemaal vol met verschillende soorten vlinders en kwamen er regelmatig een beestje genaamd de coati in onze tassen graaien. Volgens mij is de Nederlandse benaming een was- of neusbeertje. Omdat ik zo onder de indruk was van de watervallen besloot ik de dag erna de watervallen nog eens te bezoeken maar vanuit de Braziliaanse kant. Omdat ik vroeg in de morgen was, leverde het een mooi schouwspel op, wanneer ik door de opkomende zon vele regenbogen bij de watervallen zag.

Salta

Na Iguazu ging mijn reis door naar Salta in het noorden van Argentinië. Deze stad geeft me meteen een heerlijk relaxed gevoel. Het koloniaal centrum met zijn mooie gebouwen en kerken geven een speciale sfeer mee aan de stad. Je kunt in Salta met een soort skilift omhoog om vanaf een bergtop van het mooie uitzicht over de stad te kunnen genieten. De volgende dag liet ik me door een lokale touroperator verrassen die me langs verschillende tabak plantages, geitenkaasboerderijen naar een ontzettend mooi gebied bracht.
De dag erna gingen we door de Quebrada de Humahuaca langs Purmamarca waar men een berg ziet met zeven verschillende kleuren.

Salar de Uyuni

Vandaar gingen mijn reis verder naar de zoutvlaktes van Uyuni in Bolivia. Ik denk dat de zoutvlaktes van Uyuni een van de meest indrukwekkende plekken is, die ik in mijn leven gezien heb. Bolivia zelf is sowieso al een heel ander land dan Argentinië, de mensen zijn duidelijk van Indiaanse afkomst en lopen veelal in de traditionele kledij. In het dorpje Uyuni zijn verschillende touroperators waar je en tripje kunt boeken naar de zoutvlaktes. Ik besluit een driedaagse trip in een jeep te boeken, waarbij je over de zoutvlaktes rijdt, o.a. in een zouthotel slaapt en langs schitterende meren rijdt. Voordat je de zoutwoestijn oprijdt komen we in een kleine nederzetting die van de zoutwinning blijkt te leven. Er zijn zelfs huizen gemaakt van blokken zout en er zijn allerlei souvenirs van zout te koop. Er is zelfs een zoutmuseum met enkele beelden van zout. De zoutvlakte zelf is zo speciaal, dat ik met mijn mond open bij het aanzicht sta te staren. Bij mijn aankomst was de zoutvlakte geheel bedekt met een laagje water, waaronder je een soort honingraten van zout ziet. Door dit kleine laagje water lijkt deze zoutvlakte op 3,600 meter een grote spiegel. Door de bergtoppen rondom de zoutvlakte en de wolken kun je hier schitterende taferelen waarnemen. We bezoeken ergens een soort eilandje in de zoutvlakte waar een groot aantal cactussen te zien zijn. Daarna slapen we in een hotel dat geheel van zout gemaakt is, zelfs de bedden zijn van zout. De volgende dag komen we langs een aantal meren, waarbij een meer helemaal rood gekleurd is, een ander meer wordt bewoond door een grote kolonie Flamingo’s. Wanneer we deze zien opstijgen en landen in het meer ben ik ook sprakeloos, wat een spektakel!

Chili

De volgende dag neemt de toer ons mee tot aan San Pedro de Atacama. Vandaar reis ik door naar Antofagasta waar ik een dagje overnacht om de volgende dag de reis door te zetten naar Santiago de Chili. Bij aankomst van deze stad, ben ik weer onder de indruk van de hoge bergen rondom de stad. De witte bergtoppen die rondom de stad liggen siert de stad echt.

Mendoza

Van Santiago vlieg ik een aantal dagen later naar Mendoza in Argentinië, waar ik graag een tour door wil maken door de wijngaarden en bij de verschillende bekende bodega’s op bezoek wil. In mijn hostel kom ik een aantal Nederlandse toeristen tegen die ook graag verschillende bodegas willen opzoeken, en we besluiten samen een auto te huren. Uiteindelijk bezoeken we verschillende Argentijnse Wijn bodegas, waarbij we ook worden gewezen op de Bodega Salentein van Nederlandse afkom. Deze Bodega is werkelijk indrukwekkend en imposant! Mijn reisgenoten besluiten ook een dagje te gaan parapenten en ik ga graag met ze mee. We gaan met een paar Argentijnen een berg dichtbij Mendoza omhoog vanwaar we een zogenaamde duosprong maken. Met een parachute ren je letterlijk de berg af, vanwaar je door thermiek langzaam verder omhoog kunt zweven. Je ziet de bergen onder je voeten terwijl we een adelaar in de verte naast ons zien cirkelen. Na Mendoza blijkt mijn tijd weer redelijk op te zijn en neem ik een bus naar Buenos Aires waar ik nog enkele dagen doorbreng met Michael en uiteindelijk terug vlieg naar Nederland. Zuid Amerika is echt schitterend en er zijn nog zoveel bestemmingen die ik niet gezien heb dat ik zeker weet dat ik nog een keer terug ga.