Wat is airbnb?

Wat is AirBnB? Sonja legt het uit

Wat is AirBnB? AirBnB is een website waar je goedkope overnachtingen boekt bij particuliere huiseigenaren. Het is vergelijkbaar met een online marktplaats. Tot nu toe heeft deze site al meer dan 500.000 locaties in 192 landen en 33.000 steden. Elke persoon kan gemakkelijk een locatie boeken en zich vestigen variërend van een dag tot een paar weken. Een dergelijke locatie is altijd bij een vreemde in huis, die zijn of haar huis voor de gewenste tijd verhuurt aan de gast.

 

AirBnB is opgericht in 2008 in San Fransisco, waar zich ook het hoofdkantoor bevindt. Brian Chesky, Joe Gebbia en Nathan Blecharczyk vonden dat een gemiddelde reis met bijvoorbeeld het vliegtuig naar het buitenland te duur was, dus zijn ze op dit idee gekomen. Zij hebben de website opgericht en sindsdien hebben al vele mensen geboekt bij en zelfs geïnvesteerd in hun bedrijf.

Het werkt eenvoudig. Verhuurders promoten hun via AirBnB. Deze locaties kunnen variëren van een luxe villa tot een klein huisje aan de kust. De verhuurders bepalen of zij hun huis volledig of gedeeltelijk verhuren. Bijvoorbeeld alleen een slaapkamer of een kamer met een gedeelde badkamer. Adverteren is gratis. Je betaalt AirBnB pas bij een daadwerkelijke boeking. Dit is een van de redenen  AirBnB zo populair is. Zodra je advertentie online is, kunnen mensen reageren. Dit kan op 2 verschillende manieren. De verhuurder kan de gast direct de ruimte laten reserveren of ervoor kiezen om de gasten eerst een reserveringsaanvraag te laten indienen zodat de verhuurder er zeker van is dat alles via het boekje verloopt. De laatste stap is het verwelkomen van je gasten. Je kan als verhuurder het niet maken om een rommelig en vies huis aan te bieden, terwijl je op de site van AirBnB een mooie foto hebt geplaatst. De verhuurder moet er dus voor zorgen dat het huis of de kamer(s) schoon en netjes zijn, naast het feit dat ze de gasten vriendelijk moeten verwelkomen. Mocht er iets gebeuren met het huis tijdens de verhuurde periode, dan is de verhuurder verzekerd via AirBnB.